“In groep 7 speelde ik Sims en bouwde ik gebouwen,” vertelt eerstejaars student Kayleigh. “Toen we in de les de opdracht kregen ons droomhuis te ontwikkelen, wist ik het direct! Een knus thuis geïnspireerd op een Amsterdams grachtenpand.”

Architekt worden

Kayleigh wil architect worden. Na VMBO TL begon ze bij MBO College Lelystad aan de opleiding Bouwkunde. “Ik moest best even wennen aan een nieuwe school en een klas met nieuwe mensen. Maar het bevalt erg goed. We krijgen duidelijke opdrachten en de docenten zijn helder qua verwachtingen. Ik vind het ook leuk dat ik veel verantwoordelijkheid krijg.”

Op weg naar de droom

Tijdens de les ‘bouw je droomhuis’ leert Kayleigh heel veel. “Het idee zit in mijn hoofd, maar het op maat maken is echt een ander verhaal. We leren nu met plattegronden en schaal werken. Zo kom ik steeds een stapje verder richting mijn droom.”


”Hier krijg je aandacht en vrijheid”

- Jelmer


Plannen maken

Jelmer bouwde al vroeg met Lego. “Ik heb altijd veel met bouwen gehad. Altijd was ik bezig met alles uit elkaar halen en weer opbouwen. Het leek of nooit iets op orde was, maar het werd altijd wat. Nu leer ik structuur aan te brengen en plannen te maken om te kunnen bouwen. En wat ik echt een voordeel vind, je kunt altijd terecht bij ouderejaars of docenten met vragen.”

Aandacht en vrijheid

Eerstejaars student Jelmer woont in Almere. “Ik ben op diverse plekken gaan kijken. Hier leek het mij leuk, het voelde meteen vertrouwd. Het is een kleine groep. Op het VMBO hadden docenten niet altijd aandacht voor mij. Hier krijg je aandacht en vrijheid.”

Samenwerken

Tijdens de lessen wordt geleerd hoe je plattegronden moet maken. “Dat was echt anders dan hoe ik het zelf deed. Verder leren we over maten, en doorsnedes maken. De fundering vond ik echt lastig. Daarvoor heb ik samengewerkt met tweedejaars.”


”Ik vind het leuk dat ik veel verantwoording krijg”

- Kayleigh