“Door wat ik bij Van Wijnen leer, vind ik de bouw nog leuker,” vertelt vierdejaars student Nisa. “Ik vind mijzelf nog te jong om nu al precies te weten wat ik later wil doen. Vanuit de opleiding en de stages die je loopt, leer je dat er heel veel verschillende leuke functies zijn.”

Studenten worden werknemers

Gerben van Spijkeren, bedrijfsleider bij Van Wijnen Lelystad, begeleidt veel studenten op de bouw. “Je proeft bij ons wat werken in de bouw is. Zowel op kantoor als op de bouwplaats. Studenten zijn fysiek op de bouwplaats, maar doen ook mee in de bouwvoorbereiding zoals BIM/3D. Het werkveld is zo breed, er is voor iedere student een ideale plek te vinden. Er komen regelmatig oud stagiaires terug om daadwerkelijk bij ons te komen werken, dat vind ik superleuk.”

Het muntje valt tijdens de stage

“Je krijgt op school naast praktijk ook veel theorie,” aldus Nisa. “Tijdens je stage zie je hoe het echt gaat. Je krijgt de kans om het geleerde in de praktijk te brengen. Ik denk op school weleens ‘dat ga ik nooit gebruiken’. Of als ik denk dat ik de theorie begrijp, valt het muntje pas echt als ik op stage ben. ‘Zo zit het dus echt in elkaar.’ We leren alle basisdingen. Op de bouw leer je waarom dingen worden toegepast. Dat is ontzettend waardevol.”


”Tijdens je stage breng je theorie in de praktijk”

- Nisa


Leren in de praktijk

Nisa en Gerben vinden dat de opleiding goed aansluit bij de praktijk. Nisa: “Natuurlijk leer je tijdens de praktijkles eerst met de hand tekenen en daarna op de computer Autocad/3D-programma’s. Al snel kom je er in de praktijk achter dat dingen op een tekening eenvoudiger zijn dan in het echt.” Gerben: “Hartstikke goed dat je al die ervaring opdoet tijdens je stage. Op papier bedenk je het voor een ander, bijvoorbeeld als werkvoorbereider. Als je het zelf hebt uitgewerkt, weet je veel beter waar je op moet letten.”

Plek voor vakmensen

Gerben raadt Flevolandse jongens en meiden aan om bij MBO College Lelystad te gaan studeren. “We zijn bij Van Wijnen altijd op zoek naar goede vakmensen. Mensen uit de buurt op onze Flevolandse bouwplaatsen vinden we natuurlijk extra mooi.”


”Je proeft bij ons wat werken in de bouw is”

- Gerben