“Een goed kloppend verhaal en je mag tijdens schooltijd al met je voeten in de modder.” Bart weet nog precies waarom hij voor MBO College Lelystad koos. En hij kreeg er geen spijt van. Met medestudenten Mohammed, Bernd en Amina blikt hij terug op hun tijd bij MBO College Lelystad.

Herinneringen aan reizen

De vier oud-studenten hoeven niet lang na te denken over hun leukste herinnering. Met stip op 1 staan de studiereizen. Leerzaam en leuk, daar zijn ze het over eens.

Bernd genoot van Rome. “Wat een prachtige architectuur. We zijn in Nederland heel erg van de regels. In het buitenland zag ik dat ze soms van alles deden. Mooi om te zien.”


“Ik kan nu met alle lagen op de werkvloer werken, dat is echt een voordeel”

- Bernd


Veel geleerd

“We begonnen tijdens de crisis aan de opleiding. De bouw was op dat moment niet de meest aantrekkelijke branche om in te werken en banen waren schaars. Wat heb ik gedaan, vroeg ik mij af.” Bernd zag het gelukkig goed uitpakken. Hij studeerde, net als de andere drie, verder na deze opleiding. “Ik heb van alles gedaan en ben opgeklommen tot waar ik nu ben. Dat maakt dat ik met alle lagen op de werkvloer kan werken, dat is echt een voordeel.”

Docenten helpen je

Het eindwerkstuk van Amina is uit de kast gehaald. Met docent Henk kijkt ze nog even terug. “Ik heb het hier fijn gehad. De docenten helpen je echt. Ze geven je de mogelijkheid om veel uit te proberen. Als je vastloopt, kijken ze mee. Je kunt echt sparren met elkaar en met de docenten. Dat is het voordeel van de kleinere groepen hier.”


“Je krijgt de mogelijkheid om veel uit te proberen”

- Amina“Je wordt op je eigen niveau aangestuurd”

- Bart


Persoonlijke aandacht

Bart genoot van de persoonlijke aandacht. “Je wordt op niveau aangestuurd. Als je verder was, mocht je meer. In mijn werk moet ik veel tekenen en berekenen. Ik vraag mij altijd af of het uitvoerbaar is. Door mijn opleiding hier ben ik gewend om die stappen te maken en in groepsverband te werken. Op het hbo perfectioneer je dat, maar hier heb ik dat al leren doen.”

Goede basis

Met veel enthousiasme begroet het kwartet hun oud-docenten en al snel is het gezellig. Volgens Mohammed typeert dat de opleiding. “We hadden een hechte groep. Het was altijd heel prettig hier. Op het hbo merkte hij dat hij veel had geleerd. “Het voordeel van mbo’ers op jongeren die havo hebben gedaan, is echt enorm groot. Je ben beter voorbereid op de manier van werken en leren. Dat geeft je het gevoel dat hier een goede basis is gelegd.”

Mooie fundering

Mohammed voelde dat studeren op het mbo niet altijd genoeg wordt gewaardeerd. Bernd: “Aan het einde van de dag word jij gebeld om het op te lossen.” Mohammed: “Precies, we hebben die mbo’ers dus hard nodig. Het mbo is een mooie fundering!”


”Het mbo is een mooie fundering”

- Mohammed