“Persoonlijk onderwijs op een heel leuke opleiding.” Dat is hoe docent Martijn ‘zijn’ Bouwopleiding in Lelystad beschrijft. “Het is een kleinschalige opleiding binnen het grote ROC van Flevoland. Het voelt als een familie,” zo zegt zijn collega Henk.

Blije studenten

“Uitdagende projecten met veel zelfstandigheid, dat is waar onze studenten en wij blij van worden,” aldus Henk. “Je leert van en met elkaar. Wij hebben ons onderwijs zo ingericht dat studenten die verder zijn in hun opleiding de eerstejaars verder op weg helpen. Het is prachtig om te zien hoe er wordt samengewerkt.”

Trip naar buitenland

“Je gaat iedere periode op excursie,” zo legt Martijn uit. Bijvoorbeeld naar een grote bouwplaats. Ook worden er gastlessen verzorgd door mensen uit de praktijk. Ons jaarlijks hoogtepunt is de studiereis. Die week in het buitenland is, naast ontzettend leerzaam, echt heel erg leuk.”

Oefenen in de praktijk

“Je doet veel praktijkervaring op,” aldus Henk. “Van werken in de praktijk leer je zo ontzettend veel. Een stageadres mag je zelf uitzoeken. Als je er niet uitkomt, krijg je hulp. We hebben een lijst met bedrijven waar je uit mag kiezen. Ook helpen we je als je stage wilt lopen bij een bedrijf waar we nog nooit contact mee hebben gehad.”


”Van werken in de praktijk
leer je ontzettend veel”

- Henk


Architect worden

“Heel veel studenten dromen er van om architect te worden,” zo vertelt Henk. “Soms blijft dat zo, vaak wordt het bijgesteld in een andere richting. Na je studie kun je onder meer aan de slag als uitvoerder in de bouw, werkvoorbereider, calculator en tekenaar. Ook werken onze studenten nu in de makelaardij of bijvoorbeeld bij een woningcorporatie of gemeente. Het maakt niet uit of je nu al weet wat je later wilt doen, daar kom je op de opleiding vanzelf achter.”

Zelfstandigheid

“Wij geloven in zelfstandig werken, zo legt Martijn uit. “Op de werkvloer moet je het ook zelf doen, dus daar laten we je nu vast aan wennen. Van doorstromers naar het hbo krijgen we terug dat ze de zelfstandigheid die ze daar nodig hebben, bij ons al hebben geleerd. Daar doen we het voor, dat maakt ons trots.”


”Wij geloven in zelfstandig werken”

- Martijn